Reflectie op debat: ”Adieu aan de nikkers”

adieu aan de nikkers makambas en koeliesOp zondag 27 februari vond het debat “Adieu aan de nikkers, koelies en makambas” plaats tussen de historicus Dew Hira en antropoloog Francio Guadeloupe. Het was een debat tussen twee wetenschappers met twee tegengestelde manieren van denken maar een gezamenlijk doel, namelijk de dekolonisatie van de geest en het bestrijden van racisme. Een debat met als centraal thema de culturele identiteit van en de sociale wetenschap m.b.t. Suriname en de Nederlandse Antillen. In dit artikel word gereflecteerd op dit debat t.a.v. Afro-Nederlandse culturele identiteit en de visie hierop vanuit de New Urban Collective.

Lees meer

G€LDZAKEN VOOR D€ ARME STUD€NT: hoe overleef ik het instellingscollegegeld?

Dit artikel is geschreven door Wanna-be Nomad. Wanna-be Nomad is een 25-jarige alfastudent die in maart 2010 is begonnen om haar financiële leven op de rails te krijgen. Ze blogt op www.jongenschuldvrij.blogspot.com over wat zij leert in theorie en praktijk. Wanna-be Nomad wil na haar afstuderen een reizend leven leiden en voor haar 40e financieel onafhankelijk zijn.

Lees meer

Zo kies je een goed netwerk voor je carrière

Een goed netwerk waar we iedere dag weer de vruchten van plukken door een glansrijke carrière en een bloeiend sociaal leven. Dat willen we natuurlijk allemaal wel. Lid worden van een vereniging is een manier om je netwerk uit te breiden en kan je bovendien nog eens een boel plezier opleveren. Maar hoe kies je een netwerk of vereniging die bij je past?

Facebook_twitterZo gebruik je social media voor het vinden van een baan

Vacatures bijhouden, is niet meer genoeg om je droombaan te vinden. Recruiters gebruiken namelijk steeds vaker sociale netwerksites als LinkedIn en Twitter voor werving.

Lees meer

Summer School on Black Europe: Exploring Dimensions of Citizenship, Race and Ethnic Relations

Wanneer? 12 juni - 30 juni 2011

Waar? Vrije Universiteit Amsterdam

Colllege StudentHet Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee) organiseert samen met de Vrije Universiteit, Afdeling Geschiedenis (Faculteit der Letteren) dit jaar de vierde jaarlijkse Summer School on Black Europe, te houden vanaf 12 tot en met 30 juni 2011. Het programma, dat Engelstalig zal zijn, is multidisciplinair, internationaal vergelijkend van opzet, en heeft als onderwerp de dimensies van ‘ras’, etniciteit, diversiteit en xenofobie in Europa, zowel historisch als hedendaags, in de 21e eeuw.

Lees meer