In januari 2016 is de NUC’s boekencollectie met meer dan  2000 boeken van Waldo Heilbron verhuisd naar het historisch ‘Hugo Olijfveldhuis’ in Amsterdam, een pand dat eigendom is van de Vereniging Ons Suriname (VOS). VOS is in 1919 als één van de eerste zelf organisatie van migranten groepen in Nederland waardoor het een rijke geschiedenis en een uitzonderlijke collectie aan zeldzame boeken, unieke documenten en objecten heeft weten te verzamelen. In samenwerking met VOS organiseren wij momenteel hun bijna 100 jaar oude archief. Bekijk de website: www.theblackarchives.nl

NOS op 3 maakte op 18 februari 2017 een item over the Black Archives, bekijk hier het artikel en het filmpje:

 

NUC beoogt in samenwerking met VOS deze collecties toegankelijk te maken voor het publiek en onderzoek door een educatief en cultureel centrum te creëren genaamd “the Black Archives” waarin er educatieve, culturele en maatschappelijke activiteiten zullen worden georganiseerd rondom de collectie. De archieven tonen aan dat er een enorme verborgen geschiedenis over de Afrikaanse - en Surinaamse diaspora in Nederland is.

 

Op basis van deze unieke collectie beogen wij nieuwe verhalen te onderzoeken, onthullen en vertellen zodat we kunnen bijdragen aan een beter begrip van de historische bijdragen van mensen van Afrikaanse herkomst aan de menselijke beschaving en aan de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Tevens bieden deze verhalen inzicht en tools om hedendaagse maatschappelijke kwesties zoals structurele ongelijkheid, discriminatie en racisme van mensen van Afrikaanse herkomst én andere bevolkingsgroepen te bestrijden.