New Urban Café: de heilbron collectie

Bibliotheek rondom Slavernijverleden, haar erfenis en de Afrikaanse Diaspora

Over De Heilbron collectie

 
waldo De Heilbron collectie ontsluit Zwarte literatuur, kennis en informatie, toegankelijk voor studie en inzage. De circa 2000 aanwezige boeken gaan over racisme en race issues, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen en ontwikkeling, Nederland, Europa, Zuid-Amerika, Afrika en meer. De collectie is bedoeld als startcollectie die kan groeien door giften en samenwerkingen met anderen. De huidige collectie is het nalatenschap van sociaal wetenschapper Waldo Heilbron die de geschiedschrijving en sociale wetenschap wilde dekoloniseren door alternatieve methodologiëen te gebruiken. Als socioloog, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, deed hij onderzoek naar de trans-Atlantische slavenhandel en haar erfenis. Hij schreef onder meer:

  • Einde van een tijdperk : de ondergang van het Nederlandse plantersrijk in Suriname (1981)
  • Colonial Transformations and the decomposition of Dutch plantation slavery (1992)
  • De toekomst van het verleden; reflecties over Nederland’s slavernijverleden en -erfgoed (2006)
 

    Bekijk hier een reportage van AT5 over de New Urban Café

 

Wat gaan wij doen?

In het New Urban Café zullen wij activiteiten rondom de geschiedenis, cultuur en identiteit van de Afrikaanse diaspora in Nederland vanuit een dekoloniaal perspectief oraniseren. Onderwerpen die worden behandeld zijn onder andere omgaan met de erfenis van slavernij en kolonialisme, alledaags racisme, maar ook sociaal ondernemerschap en meer. Zowel sociale, culturele, als politieke en economische empowerment en activisme zullen aan bod komen tijdens poetry nights, masterclasses, workshops, movie break downs, roundtable discussions, Kiza’s Afropolitan dinners en meer.

De New Urban Café bezoeken?

Wil je de New Urban Café bezoeken? Dat kan. Voorlopig is het mogelijk om ons op afspraak te bezoeken en onder het genot van een kop thee, koffie of een ander drankje de boeken in te zien of je aan te melden voor één van de events op de agenda. Vooralsnog zijn de boeken niet te leen. Maak een afspraak of meld je aan voor een van de events door een e-mail te sturen naar info@nucnet.nl.

Locatie: Hugo Olijfveldhuis, Zeeburgerdijk 19-3, 1093 SK

Zeeburgerdijk